Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2020 22:01 - Нидерландия е правилно име на държавата, вместо Холандия
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5476 Коментари: 26 Гласове:
44

Последна промяна: 20.02.2020 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      От тази година официално държавата Холандия промени името си на Нидерландия. Това трябваше може би по-рано да се случи. Преди години се опитвах да си обясня защо държавата се нарича едновременно Нидерландия и Холандия. Имаше я с двете имена на различните карти и атласи, които съм гледал. При промяната на името навсякъде вече трябва да се именува Нидерландия, вместо Холандия. Един коментар в новинарска емисия, публикувана в интернет ми стана смешен, когато един човек попита трябва ли "Летящия холандец" да се промени на "Летящия нидерландец" и как ще стане това. Операта"Летящия холандец" е написана много отдавна от Вагнер и няма как да се промени. Решението на вастите в Нидерландия е правилно с оглед на това, че в държавата има 12 области, от които две носят името Холандия. Вярно, че те са най-развитите и населените, а и в тях се намират трите най-големи града: Амстердам, Ротердам и Хага. Все едно вместо България държавата ни да се казва Тракия, по името на една от областите. Не чче хронистите от Източната Римска империя( Византия) са я наричали с други имена и титли нашите владетели Симеон и Калоян( царе на мизи, скити, власи, титла архонт и т.н.). Затова правилно е държавата да се нарича Нидерландия, а не Холандия. В новата световна история има и други примери как една държава си променя името, а остава на същата територия; Бирма стана Мянмар, Камбоджа- Кампучия и отново Камбоджа, Горна Волта- Буркина Фасо и други примери. Въпросът опира дали ще има някаква промяна, свързана с трансформацията и промяната на името. Дали ще се заличат всички плюсове и минуси( позитиви и негативи), които Холандия е натрупала с времето или те ще бъдат прехвърлени върху Нидерландия. Според мен Нидерландия трябва във всяко отношение( политическо, икономическо, спортно, традиционно.....) да наследи всичко от Холандия. Неправилно е мисленето, че Нидерландия ще се очисти от негативите, които има Холандия. Тук визирам дрогата, наркотиците и проституцията. Обикновено това са лошите неща и асоциации, които възникваха, като се спомене Холандия. Има и други приятни неща, с които се свързва държавата. Символите на Холандия, които трябва да се пренесат към Нидерландия са няколко: лалетата, бентовете, каналите, оранжевия цвят, вятърните мелници, каналите, Йохан Кройф, тоталния футбол. Последните две са спортни и сигурно за някои не им говорят нищо. Сигурен съм , че в блога хората знаят много за страната. Доскоро Ротердам беше най-голямото пристанище в света.  

                   Снимка от Кьокенхоф с лалетата
                 Ето как беше отразена новината в пресата:

                 Economic.bg:
                 Промяната в името се мотивира от желание за трансформиране на имиджа на Холандия в чужбина, с което правителството се надява да привлече туристи в други части на страната, тъй като популярни дестинации като столицата Амстердам, Харлем и Хага не могат да се справят с масовия приток на посетителите.
          Страната има 12 провинции, но думата Холандия се отнася само за две от тях - Северна Холандия, която включва столицата Амстердам, и Харлем и Южна Холандия, където се намират Хага и Ротердам. 
„Малко странно е да се популяризира само малка част от Нидерландия в чужбина, тоест само Холандия“, заяви говорител на външното министерство. 
                Сигрид Кааг, министър на външната търговия и сътрудничеството за развитие заяви, че ребрандът, който ще струва на страната 319 000 долара, ще помогне да се покаже на туристите какво още може да предложи Нидерландия, независимо дали те идват по работа, живеят или се наслаждават на почивка.          
            "Името Холандия предизвиква образи на сирене, лалета и Йохан Кройф. Мога да си представя, че Нидерландия иска да се представи повече като страна, която води в развитието на технологиите - например в селскостопанския сектор, спорта и културата. Те искат да дадат по-актуално звучене на нидерландската марка “, заяви експертът по продажбите на дребно Кити Колемейе. Официалният уебсайт за туризъм в страната holland.com, който дълго време е използвал Холандия като основното си име, ще премине към използването на Нидерландия.
Нидерландските власти отдавна се опитват да актуализират имиджа на страната и дори започнаха репресивни мерки срещу туризма до популярни туристически места като Амстердам.  
               Миналата година властите предложиха забрана за обиколки в района на Червените фенери, което предизвика обратна реакция от секс-работници, които заявиха, че мярката ще се отрази на техните доходи.
image
                   С други думи казано- пише същото, което аз написах.
                        24 часа:
                   Държавата Холандия вече не съществува. От 1 януари 2020 г. страната официално се нарича Нидерландия и всички институции, посолства, местни власти, университети, частни компании и медии трябва да използват това име на европейската държава.

Реформата ще струва на бюджета на кралството 200 000 евро.

              Страната реши да изостави досегашното си по-разпространено име, за да изчисти стария си имидж като място, свързано с наркотици и проституция. Освен това местните власти се надяват това решение да преразпредели туристическия поток, тъй като големите популярни градове вече не могат да се справят с огромния приток на посетители.

 

image Международният съд в Хага и всички институции вече нямат право да използват старото име Холандия. СНИМКА: РОЙТЕРС Използването на името Холандия за цялата страна е неточно, тъй като в държавата всъщност има 12 провинции и само две от тях се наричат така - Северна Холандия, която включва официалната столица Амстердам, и Южна Холандия, където се намират административната столица Хага и Ротердам.

 

Двете “Холандии” заемат едва  около 18% от територията на Нидерландия

                Това дава основание на мнозинството жители на страната, особено от южните провинции Лимбург и Северен Брабант, да се противопоставят на използването на названието Холандия за цялата страна.

              “Малко странно е да се популяризира само малка част от Нидерландия в чужбина, тоест само Холандия”, заяви говорител на външното министерство.

 

image                 Туристически лодки обикалят каналите на Амстердам. До 2030 г. се очаква посетителите на столицата да достигнат 29 милиона. СНИМКА: РОЙТЕРС Решението за смяната на името е от началото на октомври 2019 г., когато външното министерство обясни, че целта е създаването на унифициран национален бранд, “за да представим Нидерландия като отворена, изобретателна и включваща страна”.

 

“Името Холандия предизвиква образи на сирене, лалета и Йохан Кройф

         image    
              Мога да си представя, че Нидерландия иска да се представи повече като страна, която води в развитието на технологиите - например в селскостопанския сектор, спорта и културата. Те искат да дадат по-актуално звучене на нидерландската марка”, заяви пред местни медии експертът по продажбите на дребно Кити Колемейе. Нидерландия ще се използва на олимпиадата в Токио и на Евровизия 2020 в Ротердам.

                Не мога да се съглася с написаното от журналистите, че Нидерландия иска да си изчисти името за проституцията, квартала на червените фенери и легализирането на дрогата. Другите неща, за които имам по-различно мнен ие са несъществени и не си заслужава да им отделям внимание.
              Свободна Европа: 
                  От 1 януари 2020 г. Холандия официално вече е Нидерландия и всички местни институции, частни компании и медии трябва да ползват това име на европейската държава, съобщават световните информационни агенции. По този начин правителството прави опит да изчисти стария имидж на страната като място, свързано с наркотици и проституция. Освен това местните власти се надяват това решение да преразпредели туристическия поток, който в момента е насочен основно към исторически старата Холандия – Амстердам и Хага. Реформата за смяната на името ще струва на бюджета на кралството 200 хиляди евро. По-рано стана известно, че властите в Амстердам искат да премахнат употребата и на названието "Квартал на червените фенери" със историческото му име "De Wallen".

                  Медиапул:
            Правителството на Нидерландия започва ребрандиране на страната, за да наложи официалното ѝ име вместо по-популярното и използвано название Холандия. Официалното име на страната ще се използва във всички промоционални материали, както и от спортистите, пише "Форбс". Стратегията за ребрандиране е одобрена не само от властите, но и от туристическия борд и бизнес лидерите. Целта е името Нидерландия да се използва по света вместо доста по-популярното Холандия. Причината е, че страната иска да се отърве от асоциацията на Холандия с легална употреба на марихуана и с улицата на червените фенери в Амстердам.
image
                   Град Утрехт, родното място на футболиста Марко ван Бастен

          Официалният цвят на Нидерландия остава оранжевото, въпреки че не е сигурно, че другият символ на страната – лалето, ще бъде запазен.

           Основната кампания по ребрандирането на страната ще започне с европейския песенен музикален конкурс "Евровизия". През 2020 г. той ще бъде в Ротердам. Нидерландия ще е названието, което ще се използва и при изготвянето на всички материали, свързани с Олимпийските игри в Токио през следващата година. Официалното име на държавата се използва и по време на приключващото днес Световно първенство по лека атлетика в Доха, Катар.  Решението да не се сменя знамето, герба и символа е правилно. Не веднъж съм писал, че четирите основополагащи за държавата символи не е препоръчително да се променят: герба, знамето, конституцията, химна.

                 Нидерландия е интересна страна е две столици. 
                "Когато навлизате в Нидерландия, вие не попадате в поредната европейска страна, а в чудото Холандия - най-гъсто населената държава в Европа. Площта й е само 41 160 кв. км., а е дом на повече от 16 млн. души. Въпреки че заема едва 0.008% от световната суша, тя е трета в света по износ на селскостопански продукти след САЩ и Франция. Холандската икономика се нарежда на шесто място в ЕС и на 15 място в света. Ротердамското пристанище е най-голямото в Европа, а амстердамското летище “Схипсхол” е четвъртото най-натоварено летище на Стария континент. Единствената държава с две столици в света – Хага и Амстердам, тя има и две имена – Нидерландия и Холандия. И докато навсякъде пише, че официална й столица е Амстердам, в Хага заседава парламентът, там е седалището на Генералните щати и на Държавния съвет, там живее кралицата, там се приемат и чуждестранните посланици. Проблемът с наименованието обаче е не по-малко интересен. Да се използва Холандия като синоним на Нидерландия е неправилно. Холандия всъщност е регион в Западна Нидерландия, разделен през 1840 г. на две – Южна и Северна Холандия. Погрешната употреба се корени във факта, че Холандия е бил най-силно развитият район на страната още по времето на Обединените провинции (1581-1795). Самото име Холандия пък идва от холандското “holt-land”, което означава “гориста земя”, тъй като в миналото некултивираните северозападни земи на Нидерландия били покрити с гъсти гори. НЕСЛОМИМИЯТ СЕВЕРЕН ДУХ

           Когато римляните достигнали устието на Рейн през 50 г.пр.Хр., те се озовали в равен, блатист район, в който нямало нищо поради влиянието на неспирните северни ветрове. Забелязали обаче няколко дрипави племена, които преживявали в тази забравена от бога земя чрез лов и риболов. Централната част била заета от батавите, а северната – от фризите. Римляните не харесали мочурищата и честото навлизане на Северно море в ниските земи, но били длъжни да ги покорят, за да продължат напред. След краха на Римската империя през 476 г., Нидерландия преминава във владение на Франция. Когато през 1555 г. Шарл V абдикира, на трона се възкачва неговият син Филип ІІ, крал на Испания. Възпитан в южната страна, той не говорел нито френски, нито холандски и не се интересувал от проблемите на хората – на дневен ред стояли походите на Кортес и Писаро в Новия свят, които можели да му донесат злато. Чуждото господство и тежкото положение в страната предизвикали избухването на Нидерландската буржоазна революция още през 1566 г., което я прави първата в света, предшестваща английската и френската. През 1579 г. се създават Обединените нидерландски провинции – първата в историята федеративна република, праобразът на днешна Нидерландия. Привличайки на своя страна англичаните, отколешен враг на Испания, холандците я побеждават и по суша и по море, което принуждава Филип ІІ да признае независимостта на Нидерландия. Това дава възможност на свободния народ да концентрира своите усилия върху развитието на държавата и резултатите не закъсняват.

image

Каналите на Амстердам

           В науката и изкуството се раждат гениалните Еразъм РотердамскиБарух Спиноза и Рембранд. Двадесет години от своя живот тук прекарва и Рене Декарт, написвайки “Разсъждение за метода”. В икономическо отношение Нидерландия изпреварва Великобритания и дори нейния флот и когато Испания забранява на холандските кораби да акостират в португалските пристанища, те окупират Индонезия и я правят своя база в Южните морета. Вилем Янц пръв достига бреговете на търсената от всички Австралия, Абел Тасман открива остров Тасмания и Нова Зеландия, а група холандски предприемачи основават колонията Нови Амстердам в Северна Америка. През 1602 г. Йохан ван Олденбарневелт учредява Източно-Индийската компания, последвана през 1621 г. от Западно-Индийската компания – първите в света интернационални компании. Това обаче предизвиква завистта на великите сили и след множество войни с Англия, Испания и Франция, по времето на Наполеон последната отново окупира Нидерландия. След поражението му страната връща свободата си и от 1830 г. насам е позната под наименованието Кралство Нидерландия.

image

Вятърните мелници в Нидерландия служели за изпомпване на водата от преградените с дигите пространства с помощта на вятъра

КОЛКО СТРУВАТ ЕДНО ЛАЛЕ И ЕДИН ГРАД?

Основаната през 1624 г. от Западно-Индийската компания колония Нови Амстердам, известна днес като Ню Йорк, била разположена на стратегическия, укрепен южен край на остров Манхатън, с цел да предотврати нахлуването на чужди кораби по реката, където се намирали офисите на сдружението за търговия с кожи. С течение на времето селището се разраснало и станало най-големият град в новата нидерландска колония. По същото време известният виенски ботаник Карол Клезиус бил назначен за директор на Хортус Ботаникус в Лайден (Leiden), най-старата ботаническа градина в Европа, основана през 1587 г. Един ден той получил от приятеля си Огер де Бусбек, тогава посланик в Константинопол (Истанбул) няколко лалета, който видял тези лалета в султанските градини и решил да ги изпрати на Клезиус за градината в Лайден. Лалетата били посадени и дали началото на една от най-умопомрачителните мании в историята на човечеството. Лалето било издигнато в култ, в мярка за благосъстояние. Който притежавал лале в Нидерландия, бил богат. И как не, след като една луковица се разменяла за къща, земя и животни, взети заедно или иначе казано – срещу 7 000 гулдена. В същото време, когато Ню Амстердам започнал да бъде притискан, от една страна, от индианците, а от друга – от англичаните, Западно-Индийската компания решила да прекрати дейността си в Америка и го продала на британците за 25 гулдена! (не, нулите не са изпуснати!).

ЩО Е ПОЛДЕР?

Недостигът на земя винаги е бил проблем в Нидерландия. От древни времена холандската история е белязана от борбата на човека с морето. Няма друга държава в света, на която близо 1/3 от територията й днес да е под морското равнище; най-ниската й точка е -6.7 м., близо до Ротердам. Още първите й обитатели отвоювали близките до бреговете части, като издигнали обикновени валове и насипи. Първите диги били построени през ХІ-ХІІ в. Полдерите, или завоюваната от човека земя, се увеличила през периода ХV-ХІХ в. В помощ на човека идват и мелниците. Тук те не изпълняват дейността, с която ние сме свикнали да ги асоциираме. В Нидерландия мелниците са по същество помпени станции, отводняващи преградената от дига земя с помощ­та на вятъра. След това мястото се засипва с пясък, върху който се засаждат чимове с трева. По този начин се създават пасищата за многобройните стада крави в Холандия, а тревата е винаги тучна и зелена, поради все още избиващата по малко отдолу вода. Когато мястото пресъхне съвсем, вече е готово за засаждане с продукти или за строеж."

БЕНЕЛЮКС И ПРАОБРАЗЪТ НА ЕС image

                    Нидерландия е държава, която преживява своя златен век през първата половина на XVII . в. Тогава тя завладява колонии и се издига до световна сила. 
Блогът на barin :: Воините между Англия и Нидерландия за морско надмощие през XVII в.
                Малко за историята на Нидерландия, съгласно написаното във Wikipedia:
              : Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden) или само Нидерландия (Nederland), наричана също Холандия, е държава, конституционна монархия, разположена основно в Северозападна Европа и включваща територии извън Европа (Аруба, Бонер, Кюрасао, Синт Мартен, Синт Еустациус, Саба).

Под името Нидерландия може да се разбира страната – само европейската част на държавата (която граничи на север и запад със Северно море, на юг с Белгия и на изток с Германия), докато с пълното име Кралство Нидерландия се обхваща цялата държава, тоест страната заедно с отвъдморските територии.

Нидерландия е сред най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е със своите диги, вятърни мелници, дървени обувки, лалета и осезаема толерантност в обществото. Либералната ѝ политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд и други международни организации.

Както е записано в конституцията, официалната столица (hoofdstad) на Кралство Нидерландия е Амстердам, а Хага (Den Haag или "s-Gravenhage) е административната столица, където се намират правителството (regeringszetel), дворецът на монарха (residentie), както и повечето чуждестранни посолства. Най-големият град е Амстердам. В много страни и езици по целия свят наименованието „Холандия“ се използва неточно (като единствен термин или взаимозаменяем с „Нидерландия“) за обозначаване на цялата страна, дори на цялата държава (кралството, тоест страната заедно с неевропейските територии).

Използването на наименованието „Холандия“ за страната и държавата е неточно, понеже има ограничен обхват, както в исторически план (вж. Холандия (историческа област) и Кралство Холандия), така и географски в наши дни (вж. провинции Северна Холандия и Южна Холандия, заемащи под 18% от площта с по-малко от 38% от жителите на страната).

Историческата област Холандия е център с голямо политическо и икономическо влиянАБВ Пощаие в Република Съединени провинции (1581 – 1795). След наполеоновата епоха (като марионетно кралство Холандия) тя влиза в състава на новото Обединено кралство Нидерландия, разделена на 2 провинции – Северна Холандия и Южна Холандия.

Мнозинството жители на страната, особено от южните провинции Лимбург и Северен Брабант, са против използването на названието „Холандия“ за цялата страна.
image
                    Рембранд

               През октомври 2019 г. нидерландското правителство обяви[ че повече няма да използва името Холандия, а само официалното име на страната – Нидерландия (Nederlandene, също Nederland). Това означава, че в официални документи и при спортни събития повече няма да се среща названието „Holland“, широко използвано в страната, както и по света. Решението е свързано с опитите да се обнови имиджът на страната, тъй като думата Холандия често се асоциира с относително свободната употреба на наркотици и с квартала с червените фенери на Амстердам. При управлението на Карл V, император на Свещената римска империя и крал на Испания, районът е част от Седемнадесетте провинции на Нидерландия, които включват и по-голямата част от съвременна Белгия, съвременен Люксембург и малки части от съвременните Франция и Германия. През 1568 г. започва 80-годишната война за независимост срещу испанския крал Филип II, син на император Карл V. През 1579 г. северната част от Седемнадесетте провинции обявява независимост и се обединява в Утрехтската уния, което се смята за начало на днешната държава Нидерландия. Но едва с края на 80-годишната война през 1648 г. тя получава формална независимост от крал Филип IV и под името Република Съединени провинции постепенно става една от главните морски и икономически сили на XVII век. Обединените провинции са чудото на Европа от края на 16 и началото на 17 век[3]. Колониалната им империя се разраства за сметка на испанската и португалската. През тази епоха, наричана Нидерландски златен век нидерландците основават колонии и търговски станции по целия свят[4]. Те контролират устията на Рейн, Маас и Шелда, където се срещат търговските пътища от Балтийско, Северно море и Атлантическия океан. Холандците са първите, които виждат изгодата да се купуват суровини, които след преработване да се продават далеч по-скъпо. Наред с това холандската република се превръща във финансовия център на Европа. Краят на този период настъпва с края на войната за испанското наследство[3].

               След присъединяването ѝ към Френската империя при Наполеон през 1815 г. е образувано Обединено кралство Нидерландия, включващо и днешните Белгия и Люксембург. Белгийците скоро получават независимост (1830). Люксембург е под нидерландско господство, но се отделя след смъртта на крал Вилхелм III. През XIX век Нидерландия продължава да се индустриализира по-бавно в сравнение със съседите си.  


 image
                Летящия холандец

                  Останала неутрална през Първата световна война, Нидерландия е окупирана от Нацистка Германия през май 1940 г. и е напълно освободена едва през 1945 г. След войната нидерландската икономика отново процъфтява, вече в икономическия съюз Бенелюкс.

                  През 1951 г. страната става съоснователка на Европейската общност за въглища и стомана (заедно с Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург и Франция), през 1957 г. е съоснователка на Европейската икономическа общност и Евратом, които впоследствие стават съставни части на Европейския съюз в настоящия му вид при подписването на Договора за Европейски съюз в Маастрихт през 1992 г.

Нидерландия е член основател на НАТО от 1949 г.
                 В края на политиката малко четиво за лалетата, които не са нидерландски, но са пренесени отт Персия и получават разпространение в Нидерландия. Дори оранжеввия цвят и лалето са символи на Нидерландия:
Блогът на barin :: Лалетата
                  Приятно усещане се получава и при гледане на снимки, ако не може да се посети Кьокенхоф през месец април:
Блогът на barin :: Градините в Кьокенхоф, Холандия
                Редно е да напиша имената на 12-те провинции в Нидерландия. 
image
                 Административна карта на Нидерландия

  • Гронинген (Groningen) – на североизток, главен град Гронинген;
  • Фризия (Friesland) – на север, главен град Леуварден;
  • Дренте (Drenthe) – на североизток, но южно от Гронинген, град Асен;
  • Оверейсел (Overijssel) – на изток, южно от Дренте, главен град Зволе;
  • Флеволанд (Flevoland) – в средата, в морето Ейселмер, главен град Лелистад;
  • Гелдерланд (Gelderland) – на изток, но южно от Оверейсел, главен град Арнем;
  • Утрехт (Utrecht) – в средата, главен град Утрехт;
  • Северна Холандия (Noord-Holland) – на северозапад, главен град Харлем;
  • Южна Холандия (Zuid-Holland) – на запад, но южно от Северна Холандия, главен град Хага;
  • Зеландия (Zeeland) – на югозапад, главен град Миделбург;
  • Северен Брабант (Noord-Brabant) – на юг, главен град "с-Хертогенбос (Ден Бос);
  • Лимбург (Limburg) – на югоизток, навлизаща в Белгия, главен град Маастрихт.
                    За напред не трябва да се употребява името Холандия за цялата държава, а само за областите, Северна и Южна Холандия. Много хора, както и аз сме свикнали да казваме Холандия, но с времето трябва да свикнем с новото название Нидерландия.  На кратко казано накрая- Нидерландия е общо название на държавата в територията си, а Холандия е название на две от дванадесетте области, заемащи 18% от общата територия. Затова решението на правителството на кралството е в правилна насока.  



Гласувай:
45



1. nkf - Държавата никога не се е наричала ...
21.02.2020 00:09
Държавата никога не се е наричала Холандия, напротив официалното име е било винаги Нидерландия /The Netherlands/ на английски. В този смисъл няма абсолютно никакво преименуване. Холандия се използва неформално, в общуването между хората, но официално тази страна никога не е била наричана така.
цитирай
2. barin - Здравей, Мартине. Нидерландия( ...
21.02.2020 06:03
Здравей, Мартине. Нидерландия( ниска земя) съм го срещал официално, но съм виждал карти, където пише Холендия. Разговорно навсякъде се използваше Холандия, дори и в учебниците. Сега няма да има вече различие.
Поздрави!
цитирай
3. elizabethborislavova - Долната земя е доста точно.
21.02.2020 06:23
Долната земя е доста точно.
цитирай
4. barin - Малко грубо звучи, Елизабет, но е ...
21.02.2020 06:38
Малко грубо звучи, Елизабет, но е така. Голяма част от Нидерландия е под морското равнище. Сигурно имаш предвид проституцията и разпуснатия живот.
Поздрави!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
21.02.2020 07:12
Раздвоени са открай време Ние сме свикнали да ги наричаме холандци/ От "хайде холан"/ По- удобно ни е По- практично и по- кратко!
Страна с две столици, като откъдето и да погледнеш, официалната столица трябва да е Хага, но не е!?
Иначе, официално ,на френски си е Пеи бас- Ниска Земя! Да , отличителен белег на страната е, че по- голямата част от нея е отвоювана с пословично упорство от морето и е под морското равнище
Холандия е известна по света с много неща, не ми е много ясно, с какво смяната на името и ще повлияе в една или друга насока на известността й? Никой няма да я сбърка, ако някой сега погрешно използва Холандия
Виж, ако смяната на името й заличи и "славата" на червените фенери, напълно оправдана е!

Хубав материал си написал адаш, като типичен военен, подробен, прецизен !Казвам го в добрия смисъл, при военните един пропуск, дори и незначителен, се плаща скъпо, затова са такива!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
6. barin - Благодаря, Адаш. Нидерландците са ...
21.02.2020 07:18
Благодаря, Адаш. Нидерландците са си отвоювали земята. Не вярвам смяната на името и задължителното казване на Нидерландия да доведе до промяна на имиджа на страната. Тя си е извоювала много неща, с които да е известна по света. Основната причина си мисля, че е заради това, че Холандия са две провинции от Нидерландия. Като малък смътно си спомням, че съм виждал карта със столица Хага, а никъде не съм срещал да е сменяна на Амстердам.
Поздрави!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Благодаря ти за подробната, полезна информация, Ванка!
21.02.2020 09:40
Възхищавам ти се на усета, трудоспособността и добронамереността да търсиш и предоставяш на читателите си знания, за чието търсене иначе биха губили много време и енергия!
Чест и почитания за полезните ти усилия, приятелю!
цитирай
8. анонимен - Този потребител пише добре. Често ...
21.02.2020 09:57
Този потребител пише добре. Често съм попадал на негови материали!
цитирай
9. barin - Здравей, Оги. За мен е удоволствие, ...
21.02.2020 10:04
Здравей, Оги. За мен е удоволствие, че четат много хора темите ми. Преди пет години не предполагах, че ще е така. Добре е информацията да е събрана и разбираемо поднесена.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Анонимен. Не знам как е ...
21.02.2020 12:06
Здравей, Анонимен. Не знам как е пуснат коментара, но благодаря за проявения интерес.
цитирай
11. blackpredator - има още едно популярно наименование
21.02.2020 16:24
Dutch /Дъч/, предимно в англоговорящите страни
цитирай
12. barin - Зная го, Блеки. От уроците по анг...
21.02.2020 16:44
Зная го, Блеки. От уроците по английски, като учихме Холандия, холандец, холандски.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Един откачен болен тип loop1 ми п...
21.02.2020 20:47
Един откачен болен тип loop1 ми постави поредния минус. Отдавна друг не е правил така. Той е по-близо до маймуните, отколкото до хората.
цитирай
14. rosiela - Бари-и-и-ин,
22.02.2020 07:42
онез там природа нямат, красоти градят, а ние всичко имаме, бетони градим и природа пустосваме!
цитирай
15. barin - Нямат, Роси. Отвоювали си земята от ...
22.02.2020 07:56
Нямат, Роси. Отвоювали си земята от морето и си я поддържат. Ходил съм три пъти в Нидерландия.
Поздрави!
цитирай
16. elizabethborislavova - Именно, долна земя
22.02.2020 11:43
barin написа:
Малко грубо звучи, Елизабет, но е така. Голяма част от Нидерландия е под морското равнище. Сигурно имаш предвид проституцията и разпуснатия живот.
Поздрави!

Проституция, узаконена наркомания. Бях в един хотел, в който всички картини бяха хербарии от кока и марихуана.
цитирай
17. zuzi0550 - На кой му пука как се казва. . . важ...
22.02.2020 11:49
На кой му пука как се казва...важното е дрогата и "витрините' да са разрешени
цитирай
18. barin - Предположих, че това имаш предвид, ...
22.02.2020 11:49
Предположих, че това имаш предвид, Елизабет. Със смяната на името не може да се заличи градения имидж с години, бил той положителен или отрицателен.
Поздрави!
цитирай
19. barin - За много хора е така, zuzi0550. Ако ...
22.02.2020 11:52
За много хора е така, zuzi0550. Ако се забрани всичко изцяло ще намали посещаемостта. Намесени са много интереси.
Поздрави!
цитирай
20. bubetom - Поздравления за обширния пост! :-)
20.05.2020 22:26
Понеже Холандия ми е да кажем тема, няколко подробности и от мен :-))
Освен колела, канали, вятърни мелници, гауда, легализирана " трева" и "червените фенери" (където преди е имало и мъже, не само жени по витрините), футбол и бира, има и
1. Изкуство:
Художници: Rembrand, Vincent van Gogh, Ian Vermeer (северния ренесанс)
Режисьор: Пол Верховен - Първичен инстинкт, „Робокоп“, „Зов за завръщане“
Реалити формати: De Gouden kooi - златната клетка е всъщност, това което се превръща в "The Big Brother"; "Hello - good buy", където на летището снимат пристигащи и заминаващи хора с много любопитни лични истории.
2. Пердетата са рядкост, защото както те обичат да казват искат да видят всички, колко е чисто вътре, а не защото са склонни към ексхибиционизъм (бъзикам се).
3. Фламандският/ нидерландсият език се произнася предимно от дъното на устната кухина, основата на езика, което обяснява защо звучи така все едно си лапнал голяма слива ;-)) Имат доста съгласни и дифтонги.
4. Като говорим за език, през Втората Световна са разпознавали немските агенти, като са ги карали да произнасят думи като " scheveningen" (схейвънинхен), което германците няма как да произнесат без акцент :-)
5. Големи фенове са на карането на кънки по каналите зимата, имат ежегоден поход, минаващ през няколко града.
6. Не по-малко жени тренират хокей на лед, имат си женски клубове и отбори.
7. Пият бира - имат си Хайнекен (Амстел), а за отвличането на самият Хайнекен има филм "De Heineken ontvoering", но и доста пият плодови миксове на бира с няккаъв плодов вкус.
8. Няма нужда да споменавам гей парада август, което е страшна цветна лудница.
9. Денят на Кралицата 30 април, само беше на Кралицата, която предаде щафетат на Вилем Александър, който пък се ожени за харизматичната Максима (аржентинка с испано- италиански произход). Виж Максима е много харесвана, да не кажа по-популярна от Вилем, и преди да мине експресен курс за публично поведение, се шегуваше в интервюта, че мъжът й схващал бавно.
и т.н.

Поздрав
цитирай
21. barin - Здравей, Бубе. Много благодаря за ...
21.05.2020 13:28
Здравей, Бубе. Много благодаря за обширната информация за Нидерландия. За някои неща се сетих по-късно, други пропуснах, за да не става прекалено дълга темата, но има и доста нова информация, която ще е от полза за мен и останалите потребители. Аз съм ходил два пъти в Нидерландия, разглеждал съм двата най-големи града- Амстердам и Ротердам. Любимият ми футболен отбор от дълго време е Аякс. Като цяло се отнасям положително към тази страна, а негативите традиционно обират нашите съседи на Балканския полуостров.
Поздрави!
цитирай
22. bubetom - Здравей, Barin.
21.05.2020 18:29
Аз само няколко реда вмъкнах, защото ми е слабост (живях малко там), иначе ти си написал доста обширно инфо.

Амстердам и Ротердам са разбира се супер, но цялата държава е много китна, като цяло.
Аз харесвам особено и препоръчвам:
Giethoorn - това е като пощенска картичка (погледни някои снимки в нета);
Delft (много чаровен и разбира се има доста бяло синя керамика);
Leiden и Utrecht (има много красива катедрала) са университетски градчета и страшно приятни; Haarlem (има и мелници наблизо), Amersfort
Но и малките градчета и селца (Harderwijk, Zwolle) са много симпатични.

Само A, B, C островите, или по-точно Curacao ми се иска да видя някога, ноооо то един живот не стига... бтв в тази връзка те вече си издействаха своята автономност малко или много.

Поздрави.
цитирай
23. barin - Някой ден може пак да отида, Бубе. Ще ...
21.05.2020 18:34
Някой ден може пак да отида, Бубе. Ще погледна по-късно на препоръчаните места. Да допълня само, че съм ходил и в Цволе, като пътувах със скоростен влак. Роднина на съпругата ми прави сватбата в едно имение. Из България съм ходил почти навсякъде, но в чужбина малко.
Поздрави!
цитирай
24. bubetom - Ами един живот не стига
22.05.2020 10:27
barin написа:
Някой ден може пак да отида, Бубе. Ще погледна по-късно на препоръчаните места. Да допълня само, че съм ходил и в Цволе, като пътувах със скоростен влак. Роднина на съпругата ми прави сватбата в едно имение. Из България съм ходил почти навсякъде, но в чужбина малко.
Поздрави!


Но пожелавам повече пътувания на интересни места. :-)
цитирай
25. kolevdobri - Започнах много да се повтарям.
25.05.2020 19:43
Колко много труд пак си положил!!! Три плюса от мен.
цитирай
26. barin - Благодаря, Добри. По-късно може да ...
25.05.2020 20:04
Благодаря, Добри. По-късно може да пусна нова тема.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646125
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031