Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2020 21:39 - Сходства и различия в развитието на Първото и Второто Български царства
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7168 Коментари: 14 Гласове:
50

Последна промяна: 26.03.2020 10:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      България като независима и самостоятелна държава, призната е от 681 г. За първи път името ѝ се споменава на Шестия Константинополски Вселенски църковен събор на 9 август. През своето дълго съществуване тя е губила независимостта си два пъти и отново се е издигала и формирала като държава. Няма да пиша колко, какви им къде сме създавали държава, за да няма много отклонения от замисъла на темата. Ако не бяхме губили независимостта си нямаше да става дума за Второ и Трето царство. В действителност Блогът на barin :: Делата на хан Омуртагмалко са държавите в света, които някога не са били завладявани и продължават да съществуват. От първо четене се сещам за Япония и Непал. САЩ  ги изключвам, защото те са държава само от два века им половина. ПРЕЗ 1018 Г. СЛЕД ДЪЛГОГОДИШНА БОРБА БбЪЛГАРИЯ Е ЗАВЛАДЯНА ОТ ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ( ВИЗАНТИЯ). През 1393 и 1396 Г. ПАДАТ ПОД УДАРИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ТЪРНОВСКОТО и ВИДИНСКОТО ЦАРСТВА, А ПРЕЗ 1422 Г. ОКОНЧАТЕЛНО БЪЛГАРИЯ Е ЛИКВИДИРАНА КАТО НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА. 
                      Като се направи съпоставяне между двете Български царства се достига до следните първоначални заключения;
- Първото Българско царство съществува по-дълъг период от Второто;
- през двете царства на България първоначално имаме възход: Аспарух и Тервел създават, укреват, издигат предстижа и разширяват нашата държава. През Второто царство това правят братята Асеневци: Асен, Петър и Калоян;
-      в двата случая накрая имаме постепенно сломяване и отслабване на държавата;
- в двата случая държавата ни е позиционирана на едно и също място, като с войни и по други начини симотстоява териториите;
- през по-голямата част от съществуването ни на това място от североизток им северозапад идват различчни народи, които по някакъв начин успяваме да сломим и изгоним.
                  За установяване им укрепване на бъгарската държава е по-добре да прочетете, а за по-отдавнашните читатели на моя блог припомните някои по-стари теми:
                Блогът на barin :: родът Дуло;
Блогът на barin :: кан Тервел-спасителят на Европа;
Блогът на barin :: Победите на кан Аспарух.
                   На посочените места има информация за най-ранното ни заселване по земите на Балканския полуостров. 
imageimage
                   картата на Бъгария е към началото на VIII в., управлението на кан Тервел
                       Първото Българско царство се създава, укрепва и развива. След смяната на рода Дуло с Вокил настъпва един труден период, през който има много войни и честа смяна на владетелите ни, за да се стигне до управлението на Кардам и преминаването в настъпление след битката при Маркели 792 г. Всъщност това е първата битка при Маркели, защото четири години по-късно отново Кардам и Константин се срещат при Маркели по настояване на византийския император, но той не смее да ни нападне, а нашият кан Кардам изчаква и приема предложеният му мир със същите условия, като преди. След нея някъде до края на управлението на цар Петър I ( 927-969 г.) имаме непрекъснат възход. През Втората Българска държава след братята Асеневци има лек спад при цар Борил( 1207-1218 г.), но след него идва най-голямото ни териториялно разширение. То е постигнато само с една спечелена битка срещу Епирското десподство- при Клокотница. За нея по-добре да прочетете темата:
  Блогът на barin :: Териториално разширение на България след битката при Клокотница 1230 г..
                     Само ще подчертая, че победителят в нея е българският цар Иван Асен I( 1218-1241 г.) и селото се намира близо до град Хасково.
               image    
                 Добре изглежда тази карта на България. 
                    След него с малки изключения нашите царе не са способни да защитят държавната ни цялост и губят територии. Малък светъл лъч се появява при цар Ивайло, незправедливо осмиван от византийските историци и Теодор Светослав( 1300-1321 г.). Ивайло няма как да е възхваляван, защото побеждава две елитни византийски армии, водени от Михаил Глава Тархариот и една татарска на Ногай. В край на века не можем да се противопоставим на османския завоевател. 
                    Историческите сведения за българската държава са много. Писал съм само за Първото царство:
  Блогът на barin :: Сведения за българите през Първото царство от хрониките;
Блогът на barin :: Сведения за Първата Българска държава от летописите.
                    За сведенията за Втората Българска държава трябва да прочетете от друго място. Не съм писал, защото има прекалено много информация за желаещите да си припомнят наученото и да видят новите изследвания, преводи и тълкувания до какво водят.
                  Вследствие написаното и случилото се с Българската държава се налагат следните изводи за развитието ѝ:
- Първото царство има стабилен дълъг повече от 150 г. силен период на възход, койтовключва златния век на цар Симеон:
Блогът на barin :: България след златния век;
Блогът на barin :: България след златния век.
                    Да не се получава повтаряне на написаното и копиране на текст по-добре да дам линковете към двете теми.
- през почти цялото ни съществуване повече от 8 века от югоизток съсед ни е била Източната Римска империя;
 - в двата случая завоевателите ни идват от югоизток. Те са коренно различни: по ниво на развитие, вероизповедание, манталитет, традиции, култура;
- в двата случая завоевателите на българската държава са на различна степен от своето развитие, като държави. Византия при Василий Българоубиеца отдавна е минала своя зенит( при Юстиниан I Велики 527-565 г.) и има временни засилвания и стабилизирания. Османската империя още не е достигнала своя връх и разцвет( при Сюлеиман Великолепни 1520-1566 г. до времето на окупацията на Виена).;
 - различни са методите и начините на завоюване на нови територии и държави на двете империи: Византия е наследник на Римската империя, тя е Източна Римска империя и макар да е населена с много гръцко население е многонацинална държава, която е възприела и запазила много от същинската Римска империя( принципа"Разделяй и владей", правото, законите, държавността, облеклото, слоевете нанаселението). Османската империя е нова и точно в този момент тя набира сили. Успява да спечели много войни и да завоюва много християнски държави до Унгария и Австрия. Губи битката при Плочник, но това не се отразява фатално за спиране на нейното настъпление. 
- в двата случая се получава така, че нямаме силен цар на престола. В историята няма"ако", но си мисля, че ако при Василий Българоубиеца имахме поне един Омуртаг преди Самуил едва ли България щеше да бъде напълно завладяна. Самуил е направил каквото е можал, като е отложил с три-четири десетилетия неизбежното завладяване на България от упорития и непреклонен Василий II. Ключов момент е битката при Траянови врата през 976 г. За нея подробно може да се осведомите тук:
 Блогът на barin :: Битката при Траянови врата 17. VIII. 986 г.
 Аналогично при Османското нашествие един Теодор Светослав би се справил и опазил, макар и с намалена територия държавата ни. 
image
                България играе важна роля в развитието на Балканския полуостров и винаги заеднос Източната Риска империя е била водеща държава. Сърбите никога не са имали голяма държава и сега също. Те са свирили винаги "втрора цигулка", като са се издигали единствено до "трета сила на Балканите".  В темата, посочена по-долу е описано всичко по-детайлно:
    Блогът на barin :: Конфликтите на Балканския полуостров от древността до наши дни
                 При така стечените обстоятелства могат да се направят следните изводи за ролята на България и последиците от нейната политика и войни на Балканския полуостров  за Европа:
- България има значение Сърбия да има малка територия, защото тя често ни е нападала в гръб по молба на Византия предимно;
-Унгария е лишена от морски излаз, но е в центъра на континента;
- арабите за около 1300 г. са спряни и амбициите им да проникнат през Босфора в Европа са прекъснати още от първия път;
- наложили сме държавност и благодарение на опита, който имаме сме оцеляли като държава;
- мионголско-татарските нахлувания в Европа са спяни, що се отнася до Балканския полуостров;
- дали сме на света българската азбука- Кирилицата и сме покръстили няколко държави.
                  От североизток са идвали много народи, като маджари, кумани, печенеги,хазари, с които лесно сме установявали контакт и дори са ни били чести съюзници. Не вярвам много на състоялата се битка при Буг, където българи и византийци при ранните години на управление на цар Петър I да сме победили кумани и печенеги. С куманите не знам да се бием, дори често чак до Асеневците са ни били традиционенн съюзник, а печенегите са победени сами веднъж при цар Симеон Велики и оттогава сме в добри отношения с тях . Не ми се вярва куманите им печенегите, които не си погаждат да се съюзят точно срещу българите, а ние след продължиъелните симеонови войн и дотолкова да сме свежи, че веднага да тръ6гмен на нова война срещу доскорошни съюзници заедно с противника ни. С Византия не винаги сме били във война и в обтегнати отношения. Наша е заслугата Константинопол и територията на империята да не е застрашавана от север( с малки изключения- Киевския княз Светослав, но той си плаща на връщане с главата при преминаване през печенегската територия). 
                   Мястото на българия е добро, погледнато отвсякъде. Обяснено е на няколко места в моя блог:
                          Блогът на barin :: Значение на Добруджа и Североизточния район за развитието на България- трети официален доклад;
Блогът на barin :: Значение на Добруджа и Североизточния район за развитието на България- трети официален доклад.
                   Има още малко изводи от това как са се развивали нашите държави през първия и втория исторически период:
- в двата случая е трудно да се прави сравнение, защото времевата разлика е голяма. Оттам се обуславя различието в снаряжението, воденето на войни, животът и бита на българите, държавното устройство, административното деление;
- изглежда през Първата Българсйа държава има по-силни и владетели, но през Втората се издига и духовния живот;
- през Първата Българска държава имаме златен век, но през Втората имаме още един разцвет- времето на 40-годишното уравление на цар Иван Александър( 1331-1371 г.). 
Много добре е описано в темата:
 Блогът на barin :: Положителното и отрицателното при управлението на Иван Александър(1331Блогът на barin :: Книжовните школи България-1371 г. )
- падането и изгубването на независимостта става по продължителен начин- не си даваме доброволно територията;
 - в единия случай няма на кого да разчитаме за помощ, защото на запад няма силна държава. Сърбия не е единна и напълно независима. Във втория случай е съвсем различно: Балканските държави са разпокъсани и много. България е разделена на Търновско и Видински царство, Доброджанско десподство, в Родопите управлява Момчил. Подобна е картинката и при другите държави. Няма обща коалиция, която да се противопостави и спре турците;
 - през Второто царство след възхода на Иван Асен II няма как да защитим територията. Той е победил татарите през последната си година на управление, но наследниците му са малолетни и държавата запада;
- в двата случая има владетели, които наблягат на стрителството- Омуртаг и Иван Александър;
- Иван Александър може донякъде да бъде аналог на Симеон за Второто Българско царство в частта просвета, книжнина.
                  Книжнината и духвността намират своя подем и развитие много по-късно:
    Блогът на barin :: Книжовните центрове в България през XVI-XVIII в.;
Блогът на barin :: Книжовните школи България.
                      В строителството българите винаги са били добри, още от времената преди да дойдат по сегашните места. Изграждали сме градове, крепости, дворци, други съоръжения. Направеното е кратък очерк на развитието на България от създаването до второто изгубване на независимостта. Още информация може да видите на посочените по-долу места:
Блогът на barin :: България на сегашното си място;
Блогът на barin :: Делата на хан Омуртаг.
                   През Първото и Второто Български царства сме имали личности, различни от князете и царете със заслуги:
 Блогът на barin :: Св. Енравота-Боян, княз български;
Блогът на barin :: Боян Магьосника.
                   Освен двамата, които са от рода Дуло през първото Българско жарство творят Йоан Екзарх, Константин Преславски и Черноризец Храбър:
Блогът на barin :: Канонизирането на епископ Константин Преславски.
                   През Второто Българско царств личностите изглежда да са повече, но това е привидно. Основните причини според мен са две: за Първото Българско царство информацията е по-малко и основно от византийските летописци и отдалечеността на времето си дава отражение. Балканите са размирен район и според политиците ако има някаква война в Европа, тя ще започне отново от нашия регион:
Блогът на barin :: Конфликтите на Балканския полуостров от древността до наши дни
                   Намериха се много общи неща в развитието и съществуването на Първата и Втората Български държави. Различия също има, като има още няколко причини:
- съседите от северозапад и североизток са различни, 
- от югоизток Византия е западаща държава;
- настъпва разпределение на териториите в Европа и процеси на зараждане и развитие на феодални отношения;
- през двете държави сме в различен класов социален строй;
- през Втората държава управляващите са от различни родове, докато през първата има завръщане на рода Дуло при Крум и управлението му до братята Борис II и Роман. Прекъсването е, защото Борис е убит на границата, когато бяга от плен, а Роман е скопен и няма наследник на рода Дуло в България;
                Забелязва се, че ние българите си търсим своите територии и ги отстояваме. С малки изключения ние нямаме апетити към земи, ненаселени с българско или сродно с българското население. България винаги е заемала същите земи на Балканския полуостров, но сега е със силно намалена територия за сметка на всички съседни държави. 
 



Гласувай:
52



1. batogo - !!!:))) Отново много полезен постинг, Ванка!
24.03.2020 07:39
Чест и почитания!
цитирай
2. barin - Благодаря, Оги. Този път си харесах ...
24.03.2020 09:03
Благодаря, Оги. Този път си харесах много темата, очаквана от няколко човека с нетърпение.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
24.03.2020 11:04
Сходство има и във величието , и в падението
Много са великите ни владетели на първото царство Ако се изключи междуособния период, почти всички И най - вече Аспарух, Тервел, Кардам, Крум, Омуртаг, Симеон!..... България е била между първите три Велики ссили ,с днешно определение, в Европа А при Аспарух, Тервел и особено Крум - Първа!
Аспарух побеждава елитната ромейска армия, Тервел е спасител на Европа, а Крум громи ИРИ и спира завоевателните претенции на Карл Велики Разбрал ,че по- добре е, да е в мир с нас!

България е Велика и във ВБЦ- Калоян и Асен Втори Калоян побеждава непобедимите рицари, папата ,по разбираеми причини го котка, като "буден" син България е фактор в Европа по негово време Същото важи и за Иван Асен Втори Неговите следи, благодарение на блестящата му дипломащия, са живи и до днес в европейските монархически дворове Чрез сватбите на дъщерите му- включително и при кобугготските Не случайно Фердинанд е наш княз Една капка Българска кръв в него узаконява правата му, при положение ,че няма други

Паденията- не ми се говори за тях Това са предателствата и стигането до там, Българи да воюват срещу Българи Документирани са при Телериг, но ги има и при други!

Хубав постинг си написал, Адаш, поздравления!

Бъди здрав!
цитирай
4. katan - Отдавна не съм писала при теб,
24.03.2020 11:54
Иване, но те чета редовно.
Хареса ми последния абзац - не ламтим за чужди земи.
Но защо толкова лесно се отказваме от своите?!
Поздтевявам те за труда, който полагаш за българщината!
Бъдете здрави - ти и близките ти!
цитирай
5. barin - Здравей, Адаш. Мисля, че стана х...
24.03.2020 12:46
Здравей, Адаш. Мисля, че стана хубаво сравнение на нашите царства, които са свързани. Нека повече хора прочетат и може да намерят още общи и различни неща.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Катя. Много провилно си ...
24.03.2020 12:48
Здравей, Катя. Много провилно си разбрала последния абзац. Аз защитавам българското, но не за сметка на излишно очерняне на други държави( Гърция, Турция, Англия, Русия и много други).
Поздрави!
цитирай
7. deathmetalverses - Привет, Барни!
26.03.2020 21:52
Прекрасна статия, поздрави! Обаче аз искам да ти се извиня, че без да искам, гласувайки от телефона, пръста ми се плъзна и натиснах минуса, вместо плюса... Моля за прошка, че вторият минус е от мен! Стана без да искам... А що се отнася до трите най-стари живи градове в Европа, то, според ЮНЕСКО, те са Одесос/Варна, Пулпудева/Пловдив и Боруе/Стара Загора - като край последния са открити и май има музейна експозиция човешки жилища на възраст 8 000 години, но може и да греша-, не съм ходил нататък. И отново моля за прошка за минуса, просто пръстът ми се плъзна по дисплея на телефона... Обикновено гласувам от лаптопа... Здравко
цитирай
8. barin - Случвало се е и на други, Здравко. ...
26.03.2020 21:59
Случвало се е и на други, Здравко. Няма нищо. За старите градове мога да допълня и Созопол. Прз 1994 г. бях офицер на ракетните катери и с града имаше празнинства и културни мероприятия по случай 2600 град. На табелата пишеше, че Анаксимандър( Анаксандър) основа град на мястото на старо селище. Варна е малко след Созопол, датират я към 572 г. пр. Хр. Стара Загора също е много стар град, но не съм се задълбочавал да видя откога приблизително е. Неолитното селище в Стара Загора съм го посещавал два пъти досега. От музея може би не преувеличават, като казват, че е от"незнайни времена".
Поздрави!
цитирай
9. monarh1991 - Здравей, Иване!
27.03.2020 17:59
Добър замисъл и добра реализация! Наистина при ПБЦ възходът е по-дълъг, особено вторият период - от Кардам до Симеон, а ако добавим Петър, защото както и ти си написал постинг на тая тема, той не е слаб владетел, става още по-дълъг период - почти 200 години. Но и при ВБЦ може да се сумира времето - Асен, Петър и Калоян, после Иван-Асен Втори, може и Калиман Първи, защото вярно, че ставаме васал на монголите, но едва при Михаил Асен Втори губим обширни земи( точно такова гледище беше застъпено в предаването на История.бг от 9 март т.г. по повод 790 г. от Клокотнишката битка), плюс Теодор Светослав, сина му, Михаил Трети Шишман и Иван-Александър, става пак дълъг период (1185-1207 , 1218-1246, 1300-1330 и 1331-1371 г. - 130 г. някъде, ако не и точно толкова). За Иван-Александър се спори, ти също беше писал, че някои го смятат за последния значим цар, за други това е Михаил Шишман. Казват и, че през ПБЦ сме имали оригинален културен проект, докато при ВБЦ се усеща по-осезамо византийското влияние. Но все пак има невероятен културен подем. Даже в английската Уикипедия в списъка със статии за българската история като Втори златен век е обозначено царуването на Иван-Асен Втори. Защо да не се обедини с Иван-Александровото? Наистина Османската империя е на по-ниско културно равнище, но има такава постановка, че тя е Византия в мюсюлмански одежди - както ИРИ е била империя на православието, така и тя е империя на исляма, затова и запазва Вселенската патриаршия.
цитирай
10. barin - Здравей, Симеоне. И аз съм доволен ...
28.03.2020 09:45
Здравей, Симеоне. И аз съм доволен от свършеното. Добре си отбелязал за годините, защото Първото Българско царство е съществувало повече т Второто. Ако се насложат годините се получава доста време. Като сравня някои по-малки сържави- Полша, Сърбия, Чехия- те са имали кратъкмпериод на възход и толкова. При нас периодите са няколко и по-дълги, особено между Кардам и Петър I. Снощи по време на дежурството прочетох коментара, но нямаше как да отговоря веднага.
Поздрави!
Поздрави!
цитирай
11. kirk - Защо? Пиши бре!
28.03.2020 19:28
"Няма да пиша колко, какви им къде сме създавали държава, за да няма много отклонения от замисъла на темата." Пиши, бре, пиши, че да ти се смее светът, съседните нации и държави, "засегнатите" нации и държави, напр. арменците и Армения, където български истЕрици откриха 2-3 "българии". Пише, защото никой никога не чувал такива чудесии - държави в нелегалност, които никога никой не е чувал, нито виждал и за които никой никога не е чел. Насрахте се, бе човек - повЕрвахте си и сега се надпреварвате кой още по-голяма глупост да изтърси по повод кривокраките татарчета - прабулгарите, с които всъщност нямате нищо общо и генетиката, геномиката гто потвърждава. Сбъркана работа - уж славяни пък с татарски етноним, а накрая асимилирали турци и цигани!!! Да не говорим за глупостите, които ръсиш като "Самуил е направил каквото е можал, като е отложил с три-четири десетилетия неизбежното завладяване на България от упорития и непреклонен Василий II." Ами имп. Йоан Цимисхи забрави ли??? България парекселанс пада още преди василчо да встъпи във властта и това при него е гражданска война, а не е "българия" срещу Византия!!! Докога ще изкривявате истината??? Не ви ли писна?!!!
цитирай
12. barin - Ех, Киркоре. Защо да правя темите ...
28.03.2020 19:38
Ех, Киркоре. Защо да правя темите по-дълги, след като и без това търпя критики оттук и там.Няма как- понасям критики от различни места, но позитивите са много повече. Йоан Цимисхи не е завладял цялата държава, а само столицата. Стига с тези татари и кривокраки човечета. Може би трябва още нещо да напиша, че да стане ясно, че не сме татари и тюрки. Аз според последните препоръки няма да се отказвам. Все пак четат достатъчно на ден- около 800. Аз съм доволен, не съм професор или доктор на историческите науки, че да очаквам повече. Темата ми може да породи спорове, защото е обширна, няма как-има различни гледни точки.
Поздрави!
цитирай
13. kirk - Тъпанар, ей Богу
30.03.2020 23:35
Ти балканска история чел ли си?! Византология??? Йоан Цимсхи е с родовото име Куркоас, което е производно на зап.арм. Киркор - моето лично име. Внук на Теофил Куркуас - брата на прочутия византийски полководец Йоан Куркоас. Ако имп. Йоан Цимисхи не е освободил всички византийски земи в които самоволно се настанили славяни и после нахлули прабългари, то тогава как в Срем има магистър милитиум Сермон - брат на Нестор Гониста, а в Софийско-Пернишко - т.нар. Кракра, който е всъщност Куркоас. А в италиянския град Бари и Лонгобардия има византийски управници и един от тях е също Куркуоас. Такива лакърдии можеш да ми разправяш само и единствено ако си проверил епископалните списъци от онова време. В тях липсват каквито и да било данни за български епископи, архиепископи и патриарх в самуилова Македония!!! Кьорав българин не е споменат в тази "българия", чиято хроника знаете само от Скилица-Кедрин и съчинявате ли, съчинявате ... фантастични романи! Самуил от прославения род Дуло чийто баща е стаааарият кавган от Търново кой знае защо така и НЕ рачил да освободи тази столица, завзета от Цимисхи, нито каквото и да било друго на изток, а?! И шо ке дири там, камъни ли ке яде?!
цитирай
14. barin - Не така грубо, Киркоре. Моля да не ...
31.03.2020 06:15
Не така грубо, Киркоре. Моля да не нарушаваш добрия тон на коментарите. Че не съм знаел родовото име на Йоан Цимисхи не е кой знае какъв пропуск. Добре е че си го посочил. Едва ли има много хора, които да си мислят, че Самуил е от рода Дуло. Той признава Роман за цар и едва след смъртта му се обявява за български цар. България според мен не е завзета изцяло от Йоан Цимисхи. Ако беше така Василий II нямаше да бъде с прозвище Българоубиец. За епископите какви са били ще се консултирам с Духовно-просветния център, към когото се обръщам по църковните въпроси.
цитирай
15. kirk - А бе, жертво на масовата пропаганда...
31.03.2020 14:17
А бе, жертво на масовата пропаганда... Разбираш ли, че 90 % от тези твои исторически факти са бош лаф, празна дума, празнодумие...??? Роман бяга при него, защото е наполовин арменец по майчина линия и е учил и е възпитаван от друг един арменец византиеца Герги Сурсувул - Кеворк Сурупулос, защо цар Самуил да го признава за цар, та там по онова време няма българи бе аланкооолу, нарочно ти пиша с турцизми, защото е добре да ги понаучиш, ще ти трябва в бъдеще, на теб или на децата ти... Имп. Васил II, а не Василий - защото не е руснак, е наречен Болгароктон от един-двама доста късни историци и това е раздувка, на гръцки - фудул... Не знам с кой и какъв Духовно-просветен център общуваш, но Чилингиров разби на пух и прах мита за българската църква в Македония и за фалшивите грамоти на имп. Васил II, уж дадени на Охридската архиепископия. Стига чете и преписва тия учебници за деца, порови се малко в специализираната научна литература, понаучи малко... Не, ти дори просто не се стърпяваш да пускаш и мъдрувания от типа на "ако" беше станало така, то сега щяхме да сме еди-къде си. Глупост, след глупост - пак щяхте да сте в ауспуха на кучето, защото от самозаблуди и лъжи вече не можете да изплувате от блатото, в което сами сте се насадили... Кубратпулевци...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645025
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031