Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2015 20:55 - Кимерийците и българите
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5054 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 17.12.2015 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Никифор Григора от ХІV в.: кимерийци и българи са един народ!   image
      Никифор Григора дава сведение, че произхода на българите е кимерийски.      Никифор Григора (ок. 1295—1360) е византийски историк и богослов, библиотекар и архивар. Написва „Римска история” в 37 книги, в която  описва и събитията между 1204 и 1359 години.    Григора е бил автор и на коментари към Одисей, т.е. очевидно е познавал схолите от ХІІ в. на Евстатий. Именно от последния Григора разграничава общото име (топос) „скити“ и частното (етнос) „кимерийци“.   Никифор Григора пише следното за българския произход, във връзка със сведенията за тях в кн. ІІ, 3: "Древните мъдреци предават различно името им. Омир ги нарича кимерийци, а Херодот, описващ персийските войни - с общото име скити (кн. ІІ, 4)."    Тук, както ще покажем след малко, Григора следва разбирането на Евстатий, че кимерийците не са легендарен и митологичен народ, а исторически. При това Григора, следвайки Евстатий, прави разлика – както вече посочихме - между общото име, т.е. между топоса „скити“ и конкретните кимерийци, които – според Григора – получили новото си име "българи" от река Болга.      В кн. ІІ,2 от своята история Григора дава сведение как и кога е била създадена България на юг от Дунав, като използва за хронологичен маркер църковно събитие, нещо което е било нормално за историческия стил тогава.     Григора обаче допуска една неточност, той обърква очевидно „зловредното монотелитство“ със „зловредното иконоборство“, освен ако по някаква логика не включва именно монотелитството като клон на иконоборството (?) , което е през VІІІ в. и ІХ в. Докато събора против монотелитите, е през 680 г.
 „А как това място е получило името си България, ще ви разкажа. На север зад Истър (р. Дунав, к.м.) има земя, по която тече немалка река; местните я наричат Булга; от нея са получилите името си самите българи, които по произхода си не са други, а скити. Когато зловредното иконоборство тревожило православните, българите се вдигнали оттам с децата и жените си, и в безчислено множество се прехвърлили през Истър. Преминавайки през двете Мизии разположени по Истър и ограбвайки ги напълно, което останало като някаква поговорка, като от скакалци, или като от мълния, те завзели Македония, с прилежащата зад нея Илирия, доволни от тези удобства, които  намерили там. Столица в бъдеще им станал този град (Охрид, а има и други версии к.м.), който Юстиниан удостоил с честта на архиепископия и й дал име, както казахме, Първа Юстиниана. После по името на народа, заселил се там, тази страна била преименувана в България, а първа Юстиниана призната за митрополия на България. По-късно цар Василий Българоубиец, след много битки, в края на краищата ги съкрушил и поробил; а тези, които обитавали по-нагоре, се изселили в долна Мизия към Истър; независимо от разпоредбите, името, като някакъв паметник от тях, останало за архиепископията."

image
Миниатюра 48 от Манасиевата летопис, ХІV век: Разрушение на църква по повеля на иконобореца император 
Константин V Копроним.

history.rodenkrai.com/new/istoricheski_izvori/rimska_istoriq_-_nikifor_grigora.html
  В старобългарския превод на „Манасиевата хроника“ от ХІV в. българите от 680 г. са наречени „многочислени“, очевидно не без връзка с характеристиката им от Григора през ХІV в. като „безчислено множество“.   В този смисъл, сведението от Х в. на хазарския цар Йосиф до андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут, че предците му ок. 669 г. превзели земята на народ, който бил многоброен „като пясъка в морето“, явно не е само метафора…    И така, следвайки Евстатий от ХІІ в., Григора пише, че кимерийците са скитски народ, който по името на р. Булга (дн. Волга – б.м.) приел името „българи“. Кимерийци и българи, според Григора, са един народ. „Скити“ е общо име на много народи, топос.            А сега няколко думи за Евстатий от ХІІ в.  Евстатий е живял през ХІІ в. Бил е митрополит на Тесалоники и освен теологични съчинения е писал и коментари към епосите на Омир.Коментарът на Евстатий за кимерийците е във връзка със сведението за тях, дадено от Омир в Одисеята.  Омир, който е живял в VІІІ в. пр.н.е., пише за кимерийците в „Одисеята” (ХІ, 14) следното:
     Слънцето скоро се скри, над стъгдите припаднаха сенки.            Корабът най-после стигна отвъд океанското дъно.     Там кимерийски мъже населяват града и земята.       Те са обвити от вечна тъма и мъгла.    Не излъчва никога блясък към тях със лъчите си яркото слънце...”
    Средновековният учен Евстатий задава интересни въпроси и търси техните отговори. Той се учудва защо „кимерийците, народ известен в историята, поетът иска да пресели в съседство с Аид“ (К ХІ, 14)?     Той дава следния отговор-коментар: „Ариан казва, че скитското племе кимерийци, вдигайки се от своята родина и нанасяйки вреда на всички по пътя си, дошло до Витиния. Херодот разказва, че по време на царуването на Ардий, син на Гиг, кимерийците изгонени от домовете си от номадите-скити, дошли в Азия и превзели Сарди. Други казват също, че при своето нашествие те разграбили светилищата на боговете в Азия. Ето защо певците, нямайки възможност да им навредят по друг начин, с измисленото им поселване (до Хадес – б.м.)  отмъстили за грубите постъпки на този народ, вследствие всеобщата, така казват, вражда към тях от страна на йонийците. А поетът, стоящ начело на тия поети, също е йониец (К ХІ, 14).“          Накрая моето мнение по въпроса кои са българите и откъде идват. Чел съм някои източници, които ни изкарват, че сме откитайската провинция Сяндзин в северозападен Китай, но не вярвам. Не вярвам също и за Мо-Тун и другите легендарни източници от рода дуло. В темата ми"Родът Дуло" съм писал по въпроса.  Изхождам от написаната статия, която цитирам и от сходствата с традициите, думите, народните носии и обичаите в Иран и Афганистан. Мисля, че там са древните български земи. Името идва от река Болга( Билга), която сега се нарича Волга. Относно кои народи са " Български", т.е. сродни с българитеили почти еднакви: кимерийците са основните. Те не са легендарен народ, а съществувал на голяма територия в Азия. Другите са сарматите. Те са ирано-езични. Тяхното царство също е било голямо и се простирало по поволжието и плиуралието. Най-известният им владетел е Гатал.  Сродни с българите са месагетите и саките( тези два народа са близки, а според някои- един и същ народ), които са победили персите на цар Кир.( "Големите битки в древността"). Балхара и бактрия са сродни с българитене само заради името си.  Месагети, хуни, саки, алани, мидийци, белуджи, чуваши и още много народи по признак ирано-езично от северната част, откъдето  сме ние българите-са сродни с нас. Аз се придържам към ираноезичната теория за произхода на българите. 
         Учените са категорични, че индоиранската теория за произхода на българите е най-обоснована. И древнобългарският календар, и Именникът на българските канове са железни доказателства за индоиранския произход, смятат изследователите. Скитите се вследствие продължителни войни изгонват кимерийците от тяхните земи, но идват от същото място като тях. Под наименованието"скити" се разбират няколко сходни народа, населяващи земите на Северна Добруджа, като са известни 6 скитски царе от III-II в. пр.Хр., кактои голям народ, населявал преднестровието, Кримския полуостров, голяма част от сегашна Украйна, черноморсото крайбрежие..

image           Картата се отнася към V-III в.пр.Хр. На нея се вижда каква територия са заемали скитите, а преди тях кимерийците и сарматите. Останаха кушаните. Според мен именникът на българските канове започва през 165(153) г. сл. Хр.с техния цар Канишка. Той е от рода Дуло, силен владетел из нашите стари земи е. Управлявал е силна държава, отвоюва Ферганската долина и я защитава от китайците.
image
     Кушанската империя при Канишка се простира до северозападните части на Индия. По религия той е будист. В темата"Великото преселение на народите също  има информация за българите и старите им земи.

image

          Известната карта с разселването на българите из Азия и Европа. Тя обхваща времето преди да се създаде Велика България на кан Кубрат  и последвалото разделяне между петимата му сина.
           Все пак да се върна към основното: доколко кимерийците са сходни с българите?.
           Нашият възрожденец и историк Г.С.Раковски споменава в своята книга „Българска старина“, от 1865 г. в Букурещ, че древните българи през VІІ в. пр.Хр. са се наричали „кимери
. Зографската история от ХІХ в. също съобщава, че българите по произход са кимерийци. Авторът на „Зографската история“,   потвърждава на първата си страница версията от Атон, че произходът на българите е от кимерите. В анонимното арабско съчинение „Моджмал ат-таварих", съставено около 1126 г., има една много интересна легенда, в която името на Булгар е заменено с това на Кимари. През 714 г. пр. Хр. асирийските летописци пишат за първи път за кимерийците, които от VІІІ в. пр.Хр. до VІ в. пр. Хр. доминират в региона на Предна Азия, Месопотамия и Анатолия. Военните им набези стигат до Лидия и Йония на запад в Мала Азия.  Древните арменци от Урарту не може да са ги сбъркали с хуните.    
         Прокопий пише да това дословно: „В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури. Те, заедно с оногондурите сформират първоначално българския етнос, който през 680 г. преминава р. Дунав и през следващата основава Дунавска България.

        През ХХ в. наред с изучаването на Древния свят се изучават и кимерийците, но руските учени до 80-те години на ХХ в. погрешно ги отъждествяват със скитите. Едва в последните 30 години беше променено становището им по отношение на кимерийците и скитите. Благодарение на учени като Иванчик, Паркер, Тохтастев научихме повече за кимерийците и останалите народи в района около тях.
Благодарение на Херодот ние узнаваме за едно важно за кимерийците място. Става дума за свещената им земя, там където те са погребвали предците си. Според бащата на историята древното кимерийско гробище е до река Днестър. Излиза, че по-късно Омир и Аполон Родоски са локализирали правилно обитаваните от кимерийците земи-северното черноморскокрайбрежие. От написаното и посочените исторически източници става ясно, че българи и кимерийци са почти еднакви понятия и са един и същ народ. За произхода на българите съм писал в другите теми, затова тук наблягам на кимерийците



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. letopisec - Дано успеете като плагиатствате от ...
18.12.2015 09:17
Дано успеете като плагиатствате от мен, а относно използването на мои цитати в кщонтекст на някакви кушани, срам ме е, че има нещастници като Вас, честно...Вие и тракедонистите, сте едно и също, антибългари, лекета...Пишете по едно време.....Накрая моето мнение по въпроса кои са българите и откъде идват. .......А ЧИИ СА ДРУГИТЕ МНЕНИЯ, КОИТО ЦИТИРАТЕ БЕЗ ДА КАЗВАТЕ, ЧЕ ГИ ЦИТИРАТЕ????
цитирай
2. indiram - Здравей, Барин!
18.12.2015 09:51
"... Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. "
- и така възникват много имена на племена (народи) и настъпва объркване, легендата за Вавилонската кула е метафора - казва как един народ се разделя на много. (Колко странно е, че думите Вавилон и Византия ги четем с "В"(така ни е внушено), а на латински са написани с буква, която за нас е "Б", но всички останали си я четат като "Б" - Бабилон, Бизантиа)
Херодот, който може би е Геродот (руснаците вероятно така си го наричат) и може би е от български произход и тук ще кажа за думичката РОД, която е вписана в много имена. А, "геро" (от пустият му латински) е "нося" (глагол, действие), освен другите му значения - едно име или название носи много информация - по този начин, всички писари от древността, включително Омир (или Омур, защото тези буквички "И", "У" и още няколко са много игриви, лесно променливи, заменими). Следва, че на Херодот можем да се доверим, да вярваме. (Вероятно е, написаното от Херодот да е и колективна работа)
Съгласна съм с твоята обосновка, подкрепям казаното и написаното от теб.
Поздрави!
цитирай
3. barin - По отношение не първия коментар на letopisec
18.12.2015 18:49
Аз написах темата по желание на член на една група "Клуб 45", където намерих написаното публикувано. Поискаха от мен да си напиша мнението. Нямаше как да зная, че е взето от Вашия блог. Наистина изглежда, че съм откраднал материала. Затова не се сърдя за минуса. Иначе ти пожелавам всичко добро, letopisec и весело посрещане на празниците.
цитирай
4. barin - По отмношение на втория коментар на indiram
18.12.2015 19:00
Здравей, Indiram, за Кутригур и Утигур зная от мой приятел и съвипусник от ВВМУ, който преподава история в Русия. От книгите на д-р Светлозар Попов и книгата на проф. Божидар Димитров" Българите и Александър Македонски" зная за това откъде тръгват българите към Европа. За трансформацията на буквите в различните езици- "б" и "в', "г"-"б", при гръцките ρ-ро; и σ-сигма; малки ръкописни си приличат( пеласги и пеларги е едно и също). Има дори виждане, че Гилгамеш е Билгамеш, но не са достатъчни източниците, предвид отдалечеността във времето- преди повече от 4500 г. Написаното беше като отговор на желанието на някои от "Клуб 45" да внеса яснота по въпроса и да си напиша мнението. Поздрави и весело посрещане на хубавите празници
цитирай
5. kvg55 - Интересен материал, както и пре...
21.12.2015 09:43
Интересен материал, както и предишните. За скитите съм чел още в списание "Космос", като за загадъчен народ. За понятието "кимерийци" чувам за пръв път.
Преди малко прочетох постинг за древнобългарския календар и бях изумен.
Ние сме древен народ и въпреки, че загиваме, носим в себе си и семената на бъдещето.
цитирай
6. barin - За kvg55
21.12.2015 21:41
За българския календар съм писал тема 7"Българският календар"', има и други в блога. Аз винаги пиша за българите и често ги възвеличавам дори повече, отколкото в действителност е. Били сме велик народ, но едва ли някога отново ще бъдем. Благодаря за подкрепата и одобрението на моите материали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644551
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031