Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2012 18:16 - ЗНАЧЕНИЕТО НА ВОДАТА ЗА ОРГАНИЗМА
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 4935 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.06.2013 09:25



Преди да стигнете до полезната вода и начина за нейното получаване от вас самите, се запознайте със значението й за организма  ни.
           Водата в организма ни, преди да започне да “работи”, първо трябва да се превърне в електролит, като кръвта, плазмата, междутъканната, вътрешносъставната течност и др., т.е. в това, без което нашият живот би бил невъзможен. Този «течностен конвейер» основно съдържа соли с концентрация от 0,9 %, поради което го наричат изотоничен или физиологичен разтвор. Тази течност е средата, която “отваря” мембраната на клетката, носейки със себе си необходимите вещества и вода и отнемайки шлаката от нея. За да се избегне обезводняването на клетката, необходимата концентрация от соли трябва да е  10 пъти малка,( т.е. достатъчен е 1 г сумарно от всички соли на 1 л вода,) не  само да се насити клетката с вода и да се промие, но и да се отделят и изведат излишъците от нея. По-възрастните хора, вероятно ще потвърдят, че в ежедневието почти не им се пие вода. Това може ли да се приема като нормално състояние на организма?  Оказва се,че не. В такъв организъм вече са възникнали множество проблеми от недостига на вода в клетките. В някои от случайте лекарите ни съветват: пийте повече вода, не уточнявайки каква: като чай, кафе, газирана вода или в други напитки, пиво и т. д. Подобни съвети, в зависимост от разбиранията на пацииента, понякога представляват мечешка услуга. Но не винете за това тези лекари, изхождайки от своя свят на тяснопрофилирани специалисти, те просто изпълняват препоръките на академичните школи, които диктуват правилата за поведение на хората.

Водата с какво е значима за организма ни!?

И.П. Неумивакин декларира, че му импонират препоръките на известния руски лечител Б. В. Болотов, който  съветва  30 минути след хранене,  да вземем щипка сол в устата си и да я глътнем заедно със слюнката си. По негово мнение, при това се  отделя стомашен  сок (солна киселина), който помага да се избавим от старите клетки и чуждата на организма ни  микрофлора, за сметка на дополнителното подкисления организъм, така както и за слюноотделянето. Болотов препоръчвал и на всеки  час приемане на кристалчета сол, като не е уточнил, колко и каква течност да се пие.
            Спектралният анализ показал, че при 10-годишна възраст количеството старите клетки в организма ни е в границите на  7-10 %, а при 50-годишна — до 40–50 % от общата им маса. За да помогнем на организма си по-бързо да отстрани от тялото ни старите и младите да заемат мястото им, Б. Болотов допълнително препоръчва приемането на щипката сол да става 30 минути след яденето, като така се предизвиква дополнително отделяне на фермента пепсин и на солна киселина, които по-бързо ни прочистват.
             Друг руски народен лечител, П. Т. Борбат, препоръчва да се пие основно преварена вода, различни чаеве, марина, но обяснява, че количеството на изпитата течност заедно с първите блюда трябва достига не по малко от 4 % от теглото на тялото ни. Марината, разбира се, трябва да включва всичко най-полезно, което се намира в маринованите зеленчуци.
            Д-р Неумивакин, декларира че му импонира и всичко, това което предлага, основоположникът на новото (отдавна забравен стар закон на физиологията) учение за водата, от известният ирански лекар д-р Фирейдон Батмангхелидж / Dr. Fereydoon Batmanghelidj/, който е посветил на този проблем 20 години от живота си и придобил световна слава. Д-р Умивакин обаче е изразил и несъгласието си с него по такъв важен  въпрос, какъвто е разрешението му да се пие вода по време и след храненето. Според него това е недопустимо, тъй като процесът на доброто дъвчене на храната изключва пиенето на вода.
             Учените винаги са твърдяли, че за сметка на образуването на аденозинтрифосфорната киселина (АТФ),  храната доставя енергията на организма ни, а на водата въобще не обръщали някакво внимание. А се оказва, че имено водата произвежда енергията, заставяйки да работят йонните протеинови  «помпи» на клетъчните мембрани, както в турбините на електростанциите, като “вкарват” храната и натрия в клетката и отстраняват от нея калия и продуктите на обмяната. В наситения с вода организъм, кръвта обикновено  съдържа около 94%  вода, а идеалното й количество в клетката трябва да бъде в границите на 75 %. Благодарение на тази разлика, възниква осмотичното налягане, което позволява проникването й в клетката.
             Водата привежда в действие натриево-калиевите «помпи», изработвайки така най- необходимата енергия за нормалната работа на клетките, която пък се явява и пусков механизъм за външно- и вътрешноклетъчния обмен. Имено подържането на киселинно-алкалното равновесие, което трябва да е в границите на pH 7,4, характеризира неутралното състояние между киселата и алкалната среда в организма, а то е свидетелство за нормалното функциониране на организма ни.
            Колкото клетката е по-обезводнена, толкова повече тя зависи от энергията, която се образува от приема на храна, което предизвиква натрупване на мазнини, а организмът получава енергия от разхода на протеини и скорбяла. Не е ли това причина за затлъстяване на хората?

Макар организмът ни да притежава достатъчно големи резервни възможности, що се отнася до водата, все пак тя не е толкова много и  средно ни стига за не повече от 3 дни. По норма тя трябва да бъде, както вече е известно,  2/3 от телесното ни тегло. Доказано е, например, че в напреднала възраст загубата на вода достига даже до 3–6 л. Заедно с това е известно, че клетката не може нормално да изпълнява своите функции в разтвори с повишена гъстота/консистентност.
            Водата не е просто течност, а хранителна среда за клетките. С обезводняването на организма, отначало намалява обемът на клетъчната течност ( до 66 %), след това извънклетъчната (с 26 %), а и водата  в кръвното русло намалява с (8 %). Това се прави за да се осигури вода, най-вече за главния мозък, в който водата достига до 85 %, а по някои данни даже до 92 %, като даже загуба от 1 %, води до необратими последствия.
            Ролята на водата за главния ни мозък се забелязва още при нероденото дете в майчината утроба. Много хора, вероятно, не си задават въпроса (даже лекари), защо се счита за нормално там плодът винаги да се намира в положение надолу с главата. Защото в такова положение се подобрява кръвоснабдяването на мозъка, а от кръвоснабдяването му, в този период, зависи целия последващ живот на човека. Ето защо при всяко от нарушенията, свързани с разстройство на нервната ни система, особено в структури на главата, е необходимо  да помним това и по-често да правим  упражненията от йога асана 4 и асана 3. Това е нужно, за да се нормализира доставянето на течност в мозъка (на фона на употребата на соли) не по-малък обем от 1,5-2 л на ден, в зависимост от телесното тегло. Упражненията трябва да се правят на първо време много внимателно и времето за стоене на плещите или главата постепенно да се увеличива, от няколко секунди до минути.
             Особенно чувствителни към недостига на вода са клетките на мозъка, тъй като те непрекъснато отделят токсични продукти, които пък се образуват в резултат на дейността му. Добре е да знаем, че за нормалната работа на мозъка ни са му необходими около 20 % от всичката ни кръв, макар масата му всичко на всичко да е около 2 %  от тегловната ни маса. За да може мозъкът ни да използва енергията, която получаваме от храната, последната трябва да премине множество междинни реакции, а за това е необходимо достатъчно количество вода, която и самата вече е енергиен продукт.
          Освен това, мозъкът ни се измива с течност, която се различава от кръвта, и се изработва в мозъчните капиляри (течността на гръбначния мозък съдържа повече натрий и по-малко калий, отколкото всчки осталнали течности). Капилярите на мозъка ни притежават една особеност в отличие от другите капиляри на организма ни: те освен другото едновременно изпълняват и ролята на филтриращи елементи, които не позволяват попадането на нежелателни вещества в него. Този процес се осъществява от така наричаните хематоенцефалични бариери. Например, много лекарствени препарати не могат да проникават през тази бариера, поради което лекарствата, предназначени за лечение на мозъка, изискват специфични технологии за проиводството им. Между другото, д-р Умивакин съобщава за препарата фенибут, който е аналог на гамма-амино-маслената киселина, и  практически напълно прониква през споменатата бариера, като оказва необходимото ефикасно въздействие при лечебните процедури.
          При обезводняването на споменатите клетки произтича нарушаване на работата на капилярите на хематоенцефаличната бариера, в резултат на което там започват да проникват вредни вещества, което пък служи като признак за много неврологични разстройства, в това число  множествена склероза, болеста на Паркинсон, тази на Алцхаймер. Водата, след кислорода, е второто по важност необходимото вещество за нормалната работа на  мозъчните клетки, и главент захранващ елемент на всичките му функции. Ето защо мозъкът в  канала на гръбначния стълб съдържа 85 % вода, като в това време във всички други клетки на организма ни водата е не повече от 75 %.
          Защо физиологичният разтвор, напомнящ  по солеността си на морската вода, работи така? Защото когато натриевите соли в организма ни са много, те са най-благоприятната среда, в която всички биоенергетични процеси се осъществяват най-добре. Причината се корени в присъствието на хлориди, което поражда енергийно осигуряване за много по-ефективно протичане на всички процеси по преработване на храната и биохимичните реакции.
           Видимо, природата е постъпила мъдро, предвиждайки, че човек без подобни добавки от сол с много голям труд би преработвал приеманата храна, а и всички биохимични реакции също биха протичали много по-трудно. Имено солта се явява подходящият регулатор на вътрешната среда на организма. Всички животни (коне, крави, овце и др.) не могат да живеят без сол , и добрите стопани знаят това,  давайки на животните да ближат сол.
          Както вече бе обяснено, с обезводняването на организма отначало се намалява обема на клетъчната, след това на извънклетъчната течности, съответно с (66 %)  и (26 %), а след тях водата започва да се извлича и от кръвта - (8 %). Сухата кожа, бръчките и другите външни белези на обезводняването на организма ни не са от старост, а от недостига на вода в клетките ни. Ето защо, ако не изпитвате чувството на жажда или просто не ви се пие вода, не трябва да чакате момента да ви се пие, а да се стараете своевременно да попълвате организма си с необходимата  ви вода. Още  един път си дайте сметка, че водата не е просто течност, а хранителната среда за клетките, и сбръчканите клетки без вода, така както и повърхността на кожата ни, вече не са в състояние да изпълняват нормално своите функции.
         Доказано е, че с достигане на 70 годишна възраст, в и извън клетките ни съотношението на водата се понижава от 1,1 на 0,8, или иначе казано, загубата на вътрешно клетъчна вода влияе отрицателно на ефективността на функциониране на клетките. Ето защо не трябва да се чака да започнем да пием вода, когато се появи жаждата, а на организма ни своевременно да се подава  повече вода, отколкото ни се пие, и да знаем, че той сам ще се разпореди какво да става с нея.
           Както вече знаете, последната вода за осигуряване на най-важните ни органи, т.е. мозъка,  се извлича от стените на кръвоносните ни съдове, а това довежда до  сгъстяване на кръвта и намаляване на диаметра им и на тяхната повишена крехкост.
           Само това да беше бедата. Но при сгъстяване на кръвните клетки в кръвта, те стават недостатъчно активни и, губят своите междумолекулни връзки и се слепват в асоциати, обединения в своеобразни гроздове. В хода на свързването в тези обединения, мономолекулите в тях си взаимодействат по две направления  чрез адхезия и чрез залепване. В този случай енергоемкостта на асоциата не става равна на сумата от енергозаредеността на съответното количество мономолекули, влизащи в него. Вследствие на това относителната енергоемкост на такъв асоциат е значително по-малко, което и обяснява не само неговата ограничена подвижност, обусловена от «остаряване» на водата, но и по-малката му разтваряща способност.
            Разбира се, че такива гроздове от молекули вече не могат да проникват през мембраните на клетките, което пък се отразява на реологичните особености (т.е. на текучестта) на кръвта. Дали в това не се крие началото на атеросклеротичния процес? За отстраняването на такива явления се използват магнитотрони (като на Патрасенко), които по своята структура и градиент  точно съответстват на магнитното поле на Земята, като възстановяват нарушенния енергиен потенциал на клетките и самите тях.
            В хода на обезводняването на организма ни, за да се осигури работата на мозъка, водата се изсмуква даже от съдовете на кръвоносното русло, от което кръвта се сгъстява, вътрешният обем на кръвоносните съдове в руслото се намалява, но тъй като в  тях има определен просвет, то те се свиват, и от  това в тях възникват различни нарушения (загуба на еластичност, крехкост, атеросклероза).
            Доказано е също, че енергията за мозъка  се доставя за сметка на захарта, а ние я приемаме в 5–6 пъти по-големи количества, отколкото той се нуждае. В него постъпва само 20 % от кръвта, която циркулира в организма ни. Удивителното е това, че след приемането на подсолена вода, чувството ни за глад се притъпява, организмът ни е зает с превръщането на водата в подходяща структурна и енергетична форма, за което са необходими 10–20 минути. Чувството за глад до вас ще дойде само тогава, когато действително усетите необходимостта да хапнете нещо.
           Увеличението на обема на водата след приемането й, на свой ред довежда до намаляване на телесното тегло за сметка на изведената оттичаща се течност. Известно е още, че един от “бичовете” за здравето на човека е затлъстяването, което на първо място е свързано с обезводняването. И вместо човек да започне да пие вода, той почва да се храни. Ако организмът ни не оползотвори тази енергия за физическа работа, то тя се  натрупва като мазнина / сланина в тялото му. Ферментите, които “изгарят” сланината, се стимулират от адреналина, благодарение на физическата активност. В частност, такъв фермент е липазата, изработван  в панкреаса. Той разграждаща мазнините на съставящите ги елементи, които пък след това се използват от мускулите и черния ни дроб. В това се и крие една от причините за отслабването, чрез движения на фона на пиенето на слабоподсолена вода, това дава по-добър ефект, от която и да е рекламирана … .
          Защо, например, сега толкова е разпространен диабетът от 2-ри тип? Той по-рано се е появявал само при възрастните хора, а сега от него боледуват и деца? На децата се предлага, под различни форми, сладка вода, сладка и друга храна, която стимулира работата на панкреаса да произвежда инсулин, което пък от само себе си води до увеличаване на теглото, тъй като превръща захарта и въглеводородите в мазнина / сланина. Таква захар не само не ни носи полза, но и ни вреди с «усещането за» постъпването й в кръвта, тъй като “лъже” панкреаса, същият да върши излишна работа, отделяйки инсулин за подържане на нормалното ниво на захарта в кръвта.
          Ако  захарта не се реализира за извършване на физическа работа, то тя се превръща в мазнина / сланина.
           От обезводняването на организма страдат особено клетките от имунната система, тъй като при нарушения на работата им, възникват така наречените имунодефицитни заболявания. Към тях се отнасят всички хронични болести: бронхит, астма, безплодие, червената вълчанка, склеродермия и др. Към тях може да се отнесат също множествената склероза, болестите на Паркинсон и Алцхаймера, онкологичните заболявания и др. Това са  сложни заболявания, в които са задействани всички съединителнотъканни структури, което пък се наблюдава при нарушения на всички биологични и енергетични процеси вследствие от недостига на вода. Веднага, когато тези структури и клетките се «наситят» с течност и кислород, се остраняват факторите, предизикващи болестта, и заедно с това настъпва оздравяването. Разбира се, всичко това е възможно на фона на цял комплекс от мерки, които да включават личностни, социални и икономически фактори, в които благото на човека и неговото здраве,  се поставят на първо място.
            Всяко прието от нас лекарствено средство, като химическо вещество, изисква дополнителен разход на вода, което води до още по-голямо обезводняване на организма ни. Разбира се, към сегашното ни време абсолютно е доказано, че 90 % от лекарствата се приемат без каквото и да е обосноваване (и при лечение с тяхна помощ, болните засягат само следствието, а не причината за заболяването), което още повече изостря състоянието на нездравия организм.
            Когато организъм е обезводнен и се нуждае от вода, в такъв случай,  той може да я попълни, ако в организма ни има достатъчно соли, с чиято помощ се и нормализира съдържанието на междуклетъчната течност. Ако в организма ни водата е малко, то той я получава от храната, от която в резултат на преработката й се образува вода, въглероден двуокис / оксид и глюкоза, за което, на свой ред, се изисква течност, която и така не достига, с произтичащите от това последствия.
             Обезводняването довежда до нарушения на всички функции по преработване на храната, нейния синтез и доставяне на необходимите вещества в съответствие със спецификата на функциите на органите по отделяне на отпадъците от тях.
            Някои лекари разглеждат водата само като средство, което разтваря и разнася различните вещества, и считат, че с всяка  течност може да се удоволетворят потребностите на организма от вода. На вопрос, каква вода е полезно да пият, като правило, те отговарят: всякаква и колкото може повече. Но това не е съвсем така. Чаят, кафето, пивото, алкохолът, изкуствените напитки покрай това, че съдържат вода, съдържат и обезводняващи вещества, такива като кофеин, а и други различни химични компоненти.
          Доказано е , че ако употребявате посочените напитки, то от вас се отделя по-голямо количество течност, в сравнение с тази, която сте приели.
         Последното обстоятелство предизвиква организмът ни постепенно да губи вода, т.е. да се обезводнява. Например препоръката, при простуда и повишена температура, да се пие горещ чай, практически води до още по-големи загуби на течности, което  на свой ред, усилва обезводняването за сметка на изпотяването, макар болният и да чувства облекчение. За подобряване на общото състояние е достатъчно да изпиете тази същата гореща вода с добавяне на щиптка сол.
          Депресията, синдромът на хроничната  умора, главоболието и практически всички функционални и патологични изменения в организма ни започват с обезводняване или недостиг на вода, което става пусков механизъм за всякакви биохимични и енергийни реакции. (продължава)





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350671
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031